TRIVIUM | MIÓD i jego właściwości
16706
single,single-post,postid-16706,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive

MIÓD i jego właściwości

trivium-news-miod

06 sie MIÓD i jego właściwości

Aby na dłużej zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie, seniorzy powinni sięgać po naturalne produkty. Do jednych z najlepszych zalicza się miód! Jest bowiem nie tylko smaczny, ale jego lecznicze właściwości są doskonale wpływają na zdrowie seniora.

Osoby starsze, którym zależy na tym, by nie zażywać dużej ilości leków, gdy nie jest to konieczne, powinny poznać lecznicze właściwości miodu. Można powiedzieć, że ta naturalna substancja działa globalnie – zwalcza bakterie, wspomaga gojenie ran, usprawnia pracę serca i ożywia mózg!

 

Właściwości lecznicze miodu

Miód zaliczany jest do naturalnych antybiotyków, do czego przyczynia się działająca bakteriobójczo inhibina oraz nadtlenek wodoru. Zwalczają one gronkowca złocistego oraz paciorkowce odpowiedzialne za próchnicę zębów. A dzięki glukozie pobudza do pracy szare komórki.

Miód wykazuje również inne właściwości lecznicze. Przede wszystkim przyspiesza gojenie się ran. Powinny go także zażywać osoby, które zmagają się z dolegliwościami układu trawiennego – wrzodami żołądka oraz biegunkami. Dzięki właściwościom leczniczym miodu obniża się ciśnienie krwi, a procesy miażdżycowe zostają spowolnione.

Miód doskonale sprawdza się jako środek kojący nerwy i działający nasennie. Jest również niezastąpiony podczas przeziębienia.

 

 Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Coraz trudniej kupić jednak prawdziwy miód – jeśli nie ma się zaprzyjaźnionego pszczelarza, jest to nawet bardzo trudne. Przede wszystkim należy sprawdzić kraj pochodzenia. Jeżeli na etykiecie znajduje się informacja, że słoik zawiera mieszankę miodów z krajów Unii Europejskiej i spoza niej, wtedy lepiej odstawić go na półkę. Najlepiej wybierać produkty z polskich pasiek.

Miód można rozpoznać także po smaku, chociaż w sklepie jest to raczej trudne. Ten oryginalny, oprócz słodyczy, pozostawia w ustach uczucie lekkiego pieczeni, a także delikatnego drapania w gardle.